Vi sætter sygdom på pause
Pusterum på hospitalscaféer
Det er en stor udfordring at være syg og indlagt som barn eller ung. Det bliver svært at holde kontakten med venner og være del af et almindeligt barne- og ungdomsliv. I hospitalscaféerne får børn og unge en pause fra sygdommen, nye oplevelser og gode venner.
Børne- og ungecaféerne er et samarbejde mellem Ungdommens Røde Kors og hospitaler og ungdomspsykiatriske afdelinger rundt om i Danmark. Caféerne er et tilbud til syge børn og unge – både dem, der er indlagt, og dem, der behandles ambulant. Vi har caféer målrettet både børn og unge med fysiske eller psykiske sygdomme.
Vi har pt. caféer her:
Børnecaféer på hospitaler:
- Oasen på Rigshospitalet, afdeling 4053, 5054 og 3083-84
- Ællingen på Odense Universitetshospital
- Mælkevejen på Kolding Sygehus
Ungecaféer på hospitaler:
- HR BERG Crew på Rigshospitalet
- Svanen på Odense Universitetshospital
- Nexus på Aarhus Universitetshospital
Børne- og ungecaféer på psykiatriske afdelinger:
- Café Hyggekrogen - Ungecafé på Voksenpsykiatrisk afdeling Esbjerg
- Café Hyggely - Børnepsykiatrisk afdeling
- Cafe Nordlys - Ungecafé på Voksenpsykiatrisk afdeling Vejle
- Smilehullet på Bispebjerg
- Ungecafé afsnit 103 på Bispebjerg
- Solsikken på Bispebjerg
- Frigear i Roskilde
- Lærken i Odense
- Frirum i Aarhus
- Pausecaféen i Helsingør
- Ungecaféen Amager - Ungecafé på Psykiatrisk Center Amager
Ud med sygdom, ind med ungdom
I caféerne får børnene og de unge nogle selvstændige oplevelser uafhængigt af afdelingen, personalet og deres forældre. Sammen med jævnaldrende og de frivillige i caféerne kan de holde en pause fra deres sygdom og spille spil, tegne, se film eller bare hænge ud. Venner og søskende er velkomne, men forældre, læger og sygeplejersker må blive udenfor – i caféerne er der nemlig fokus på børne- og ungeliv, og ikke sygdomsliv.
Når man er ung,
er der så meget, man skal nå. Jeg bliver stresset over, at jeg ikke kan følge med i, hvad der sker hos mine venner. Jeg er på Facebook hele dagen, men det er jo ikke det samme. I caféen får jeg mulighed for at koble lidt af og bare være ung sammen med andre unge. Man spørger jo ikke sin læge, hvad han lavede i fredags
- Cecilia, ung patient
-
Hvem må komme i caféerne?
Venner og jævnaldrende søskende er velkomne i caféerne, da det er vigtigt at fastholde det sociale netværk uden for hospitalet. Ungdomscaféer er forældrefri, lægefri og sygeplejerskefri, mens det i børnecaféerne er tilladt, at der kommer forældre.
Børnecaféerne henvender sig til børn op til 12 år.
Ungecaféerne på hospitaler og psykiatriske afdelinger henvender sig til unge i alderen i alderen ca. 12-24 år. -
Hvordan er jeg frivillig i en hospitalscafé?
Som frivillig på en hospitalscafé eller på en café på en ungdomspsykiatrisk afdeling har du en helt særlig rolle i forhold til at give sygdomsramte børn og unge en lettere hverdag, som ligner deres jævnaldrenes mere. Det er din opgave at sørge for nogle gode rammer, hvor børnene og de unge kan føle sig som netop børn og unge, og hvor sygdommen kommer i anden række. Sammen med børnene og de unge er du med til at bestemme, hvad der skal foregå i caféen.
Det vigtigste er, at du:- giver børnene og de unge en pause fra sygdommen og gør indlæggelsen mindre kedelig
- giver dem sjove oplevelser og historier at fortælle videre til deres forældre og venner
- er med til at forebygge nogle af de problemstillinger, som sygdomsramte børn og unge føler – f.eks. en følelse af at være set og hørt og at være andet og mere end en patient
Man skal være fyldt 18 år for at være frivillig i børnecaféerne og 22 år for at være frivillig i ungecaféerne. Du skal kunne tager mindst to vagter om måneden, og så skal du naturligvis være engageret, støtte op og deltage i de arrangementer, der bliver afholdt. Som ny frivillig deltager du i obligatoriske uddannelsesdage, og derudover bliver du tilbudt månedlig supervision, brandkursus og førstehjælpskursus.
-
Hvor finder jeg caféerne, og hvem skal jeg kontakte?
Du kan finde vores hospitalscaféer og caféer på psykiatriske afdelinger på vores danmarkskort her. Her finder du også kontaktoplysninger og åbningstider på de enkelte caféer. Er du indlagt eller ambulant, møder du bare op.
Overvejer du at blive frivillig? Hør mere her.
Vil du vide mere om Ungdommens Røde Kors' arbejde med hospitalscaféer og sygdomsramte børn og unge, er du velkommen til at skrive til info@urk.dk